Türkiye’nin büyüme tahmini, ABD enflasyon verisi, Fed kararı öncesi: Piyasalarda neler oluyor?
Investing.com – ABD hisse senedi vadeli işlemleri yatay çizginin çok az üzerinde seyretti ve yatırımcılar, piyasayı hareketlendirecek potansiyel olaylarla dolu bir gün öncesinde temkinli davrandı. Federal Rezerv, 2024 yılının geri kalanında ve sonrasında faiz oranlarına ilişkin son tahminini açıklamaya hazırlanıyor. Ancak bu tahminler, Merkez Bankasının son iki günlük politika toplantısının bitiminden önce Mayıs ayına ilişkin önemli bir enflasyon rakamından etkilenebilir. Dünya Bankası, Türkiye için 2024 ve 2025 büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize etti.
1. Vadeli işlemler sakin seyirde
Yatırımcılar, merakla beklenen Fed faiz kararına ve ABD enflasyon verilerine hazırlanırken genel olarak durgun seyretti.
Dow %0,1 değer kazanırken S&P 500 ve Nasdaq 100 kontratları çoğunlukla değişmedi.
Gösterge S&P 500 ve teknoloji ağırlıklı Nasdaq Composite, kısmen Apple hisselerindeki (AAPL) artışla dün üst üste ikinci seansta rekor kapanış seviyelerine ulaştı. Teknoloji devi, cihazlarına yönelik talebi desteklemek amacıyla bu hafta başında yıllık geliştiriciler konferansında yapay zeka ile geliştirilmiş yeni özellikler yayımladı.
Piyasalar şimdi dikkatlerini, Wall Street’teki açılış zilinden önce ABD’deki fiyat artışının önemli bir göstergesi olan Mayıs ayı tüketici fiyat endeksinin yayımlanacağı iki günlük Fed politika toplantısının sonucuna çevirdi.
2. Fed kararı
Fed yetkililerinin, faizleri yirmi yılın en yüksek seviyesi olan %5,25 ile %5,5 arasında bırakacağı tahmin ediliyor, bu da Merkez Bankasının, gelecekteki borçlanma maliyetlerine ilişkin görünümünün ön plana çıkacağı anlamına geliyor.
Federal Açık Piyasa Komitesindeki politika yapıcılar, Fed’in 2024 yılının geri kalanında ve daha uzun vadede izleyeceği faiz patikasına ilişkin tahminlerin bir koleksiyonu olan son “nokta grafiğini” açıklayacak. Fed Başkanı Jerome Powell da bir açıklama yapacak.
Mart ayında nokta grafiği, çoğu yetkilinin bu yıl iki ya da üç faiz indirimi öngördüğünü gösteriyordu. Ancak son haftalarda bazı Fed üyeleri, faizleri düşürmek için acele etmediklerini, bunun yerine enflasyonun belirtilen %2 hedefine sürdürülebilir bir şekilde gevşediğine dair daha fazla kanıt görmek istediklerini belirtti.
CME Group’un (CME) yakından izlenen FedWatch Aracına göre Eylül ayında bir indirim olasılığı, yatırımcıların geçen Cuma günü beklenenden daha güçlü bir istihdam raporuna tepki göstererek dirençli fiyat olasılığını artırmasıyla, bir hafta öncesinden bu yana düştü.
3. TÜFE büyük önem taşıyor
Fed toplantısı sona ermeden yaklaşık otuz dakika önce açıklanacak olan Çalışma Bakanlığının son tüketici fiyat endeksi, Merkez Bankasının politika projeksiyonlarında son dakika yeni bir bakış sunabilir.
Ekonomistler, Mayıs ayında yıllıklandırılmış manşet fiyat artışının bir önceki ayın hızıyla eşleştiğini ancak aylık bazda yavaşladığını tahmin ediyor. “Çekirdek” olarak adlandırılan ve gıda ve yakıt gibi daha değişken kalemleri dışarıda bırakan verinin, yıllık bazda hafifçe yavaşladığı, aylık bazda ise Nisan ayına paralel seyrettiği düşünülüyor.
Beklenenden daha sıcak bir rapor, Fed yetkililerinin 2024 yılında faiz indirimi tahminlerini ılımlı hale getirmesine yol açabilirken zayıf bir okuma, iki indirim tahminine ikna edebilir.
Wall Street Journal tarafından alıntılanan analistler, Eylül ayına kadar indirim umutlarını desteklemek için en az iki indirimin medyan ortalamasına ihtiyaç duyulacağını öne sürerken yalnızca bir medyan, bu yılın sonlarına kadar indirim gelmeyeceğine işaret edecektir.
Borsalarda amatörlerin bile profesyoneller gibi kazanabileceği dünyaya adım atın. InvestingPro şimdi %20 indirimde. Kupon kodu: FIRSAT
Kodu nasıl kullanacağınızdan emin değil misiniz? Adım adım gösterdiğimiz videoyu izleyebilirsiniz.
Sorularınız için destek birimimize buradan ulaşın.
4. Çin tüketici fiyatları enflasyonu, Mayıs ayında beklenenden daha zayıf
Çin tüketici fiyatları, belirsiz ekonomik toparlanma karşısında tüketimin büyük ölçüde durgun kalması nedeniyle Mayıs ayında beklenenden daha az arttı.
Bu arada üretici fiyatları, beklenenden daha yavaş bir hızda daralarak sanayi sektöründe olası bir toparlanmanın işaretleriyle, Şubat 2023’ten bu yana en küçük daralmayı kaydetti.
Ulusal İstatistik Bürosunun açıkladığı verilere göre ülkenin tüketici fiyat endeksi (TÜFE) Mayıs ayında yıllık bazda %0,3 arttı. Okuma, %0,4’lük artış beklentilerinden daha zayıftı ve bir önceki aya göre değişmedi. Aylık TÜFE enflasyonu %0,1 oranında daraldı.
Üretici fiyat endeksi Mayıs ayında yıllık bazda %1,5 düşüş beklentisine karşılık %1,4, Nisan ayında ise %2,5 düşüş gösterdi.
5. Ham petrol fiyatları yükseliyor
Ham petrol fiyatları, küresel talebe ilişkin bir dizi iyimser görüşün etkisiyle yükseldi.
ABD ham petrol vadeli kontratı (WTI) %0,8 artışla 78,52 dolardan işlem görürken Brent kontratı %0,6 artışla 82,41 dolara yükseldi.
Amerikan Petrol Enstitüsünün Salı günü açıkladığı veriler, ABD petrol stoklarının geçen hafta beklenenden daha fazla azaldığını gösterdi ve seyahat ağırlıklı yaz sezonunun başlamasıyla, ABD yakıt tüketiminin arttığına dair umutları artırdı.
ABD Enerji Bilgilendirme Dairesinin, 2024 yılı dünya petrol talebi büyüme tahminini, önceki 900.000 varil/gün tahmininden 1,10 milyon varile yükseltmesi de iyimserliği arttırdı.
Öte yandan Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü, aylık raporunda, ikinci yarıda seyahat ve turizm beklentilerini gerekçe göstererek 2024 yılı için küresel petrol talebinde nispeten güçlü büyüme tahminini korudu.
Uluslararası Enerji Ajansının aylık raporu da bu hafta içinde açıklanacakken EIA resmi haftalık ABD stokları raporunu yayımlayacak.
6. Dünya Bankası, Türkiye için büyüme tahminlerini revize etti
Dünya Bankası, Türkiye için 2024 ve 2025 büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize etti. Ancak 2026’da büyümenin yeniden hızlanacağını öngördü. Enflasyonun 2025’te ortalama yüzde 29’a gerileyeceğini tahmin etti.
Küresel ekonomi için 2024 büyüme tahminini yüzde 2,4’ten 2,6’ya yükselten Dünya Bankası, Türkiye için beklentisini ise yüzde 3,1’den 3’e indirdi.
2025 yılın için de büyüme tahminini yüzde 3,9’dan 3,6’ya düşüren Dünya Bankası, 2026 yılında büyümenin yüzde 4,3’e toparlanacağını öngördü.
Dünya Bankası, yayımladığı “Küresel Ekonomik Görünüm” raporunda Türkiye’de 2024 ve 2025’te büyümenin yavaşlayacağını öngörmesine neden olarak, kısmen para politikasının gecikmeli etkilerini, tüketimi sıkılaştırmasını gösterdi.